Dezodorans ili antiperspirant – koji izabrati

Dezodoransi Immortella u četri varijante. Jedan u spreju i tri roll on dezodoransa te krema immortella

Dezodorans za sigurnu zaštitu kože i dugotrajnu svježinu

Dezodorans je dio naše svakodnevice, nešto bez čega ne možemo. Od njega želimo i očekujemo samo najbolje, da mirišemo lijepo, ne znojimo se, da budu nježni prema koži, nevidljivi na odjeći. U moru izbora, često se teško odlučiti. Pokušat ćemo vam taj izbor olakšati.

Prije nego odaberete onaj koji vam mirisom i teksturom najviše odgovara, važno je znati da na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti. Razlika između njih je vrlo bitna, a krije se u sastojcima i načinu na koji djeluju.

Dezodoransi najčešće sadrže antimikrobna sredstva koja sprečavaju neugodan miris tijela, ali ne i samo znojenje. Antiperspiranti, osim što uklanjaju neugodne mirise, zatvaraju pore pazuha aluminijskim solima te tako sprečavaju sposobnost tijela da se znoji. Na prvi pogled to se čini kao vrlo praktično rješenje jer tko se ne bi htio prestati znojiti i imati neugodne mrlje na odjeći. Ali upotreba antiperspiranta ima i drugu stranu.

Naše se tijelo znoji s razlogom – to je prirodan mehanizam rashlađivanja. No, još važnije je da se tijelo znojenjem detoksicira i izbacuje razne toksine, teške metale i druge štetne tvari. Koliko je vaš pazuh važan govori i veći broj limfnih čvorova i znojnih žlijezda koje su ovdje smještene. Najveći problem kod znojenja je neugodan miris, no znoj sam po sebi nema jak miris. On nastaje kad bakterije na koži razgrađuju znoj, a vlaga i toplina su za njih savršeno okruženje.

Prirodni dezodorans

Prirodni dezodorans ne djeluju kao antiperspiranti, što znači da ne sadrže tvari koje ulaze u pore i sprečavaju znojenje, već omogućavaju prirodno znojenje uz neutralizaciju neugodnih mirisa. Dobro formuliran prirodni dezodorans pruža koži sigurnu  zaštitu i dugotrajnu svježinu.

Konvencionalni dezodoransi sve se više susreću s kritikama, ne samo zbog aluminija, već i zbog ozloglašenih parabena, alkohola i sintetskih mirisa. Srećom, alternativa odnosno proizvodi koji su sigurni za vaše zdravlje postoji. Danas na tržištu postoji sve veći broj izvrsnih prirodnih dezodoransa u spreju, roll on-u ili kremi. Takvi dezodoransi ne zatvaraju pore i ne sadrže opasne kemikalije, a djeluju jednako, ako ne i bolje od komercijalnih proizvoda.

Aluminij – PRIJETNJA ZDRAVLJU

Antiperspiranti najčešće dolaze u spreju i sadrže aluminijev klorohidrat. To je teški metal i neurotoksin koji preko kože ulazi u tijelo i krvotok. Iako antiperspiranti nisu jedini koji sadrže aluminij, oni su jedan od glavnih izvora jer ih većina nas koristi svakodnevno.

Antiperspirant u spreju koji sadrži aluminijev klorid djeluje tako da se on taloži unutar kože kako bi se postigla blokada žlijezda znojnica.

Uz njega, najčešći kemijski sastojci koji sadrže klasični dezodoransi i antiperspiranti su i parabeni, ftalati, triklozan, propilen glikol i drugi. Istraživanja povezuju ove sastojke s nekoliko zdravstvenih problema, uključujući narušavanje hormonalne ravnoteže te povećani rizik od karcinoma dojke i kože. Mnogi na te kemijske spojeve reagiraju osipom i iritacijom kože te preosjetljivošću imunološkog sustava. Zato su naša preporuka dezodoransi koji ne sadrže ove sastojke.

 

ANTIPERSPIRANTI POGORŠAVAJU MIRIS?

Iako ih koristimo kako bismo se riješili znoja i neugodnih mirisa, nekoliko studija govori da antiperspirant može i pogoršati znojenje. Naime, antiperspirant koji sadrži tvari poput aluminija uništava protektivne bakterije ispod ruke, dok se broj aktinobakterija, vrste odgovorne za neugodan miris pazuha, povećava. Razlog zašto se znoj tako neprijatno osjeti je zato što bakterije razgrađuju lipide i aminokiseline pronađene u znoju na tvari koje imaju izrazit miris.

Prestankom upotrebe antiperspiranta broj aktinobakterija s vremenom postaje gotovo nepostojeći. Stoga kad kupujete dezodorans, pripazite da ne sadrži aluminije, parabene, ftalate, propilen, glikol, triklosan i druge tvari. Ovo je samo pokazatelj da što više idemo u skladu s prirodom, to imamo veće dobrobiti.

 

PRIRODNI DEZODORANSI

Immortella prirodni dezodoransi su zdrava i vrlo učinkovita zaštita vaše kože bez štetnih sastojaka. Oni sadrže bazične minerale koji neutraliziraju kiselost znoja te tako zaustavljaju rast broja bakterija koje uzrokuju nepoželjan miris. Biljni ekstrakti dodatno pridonose djelotvornosti zbog svog antibakterijskog djelovanja. Drugim riječima, pružaju najbolje iz prirode – učinkovitu zaštitu i zdravlje vaše kože.

Dezodoransi Immortella namijenjeni su osobama s užurbanim stilom života, kod fitness aktivnosti kada se prirodno više znojimo ili općenito kada nam je stalo do zdravog načina života te želimo koristiti prirodnu kozmetiku i prirodne dezodoranse.

Dezodoransi iz nove kolekcije prirodno apsorbiraju vlažnost, pružaju cjelodnevnu zaštitu te ostavljaju čist i ugodan osjećaj na koži. Uzimajući u obzir sve potrebe i želje naših kupaca formulirali smo pet različitih dezodoransa prilagođenih različitim tipovima kože i životnim stilovima.

NOVA DEO LINIJA sadrži pet dezodoransa baziranih na mineralima, blagotvornim biljnim i eteričnim uljima te aru prahu koji je poznat po svom antibakterijskom djelovanju. To su:

  • Deo sprej neutralnog mirisa
  • Tri nova roll on dezodoransa koja uključuju:
    -cvjetni miris naziva Floral (pogodniji za žene),
    -mošusni miris naziva Men (pogodniji za muškarce)
    -osvježavajući Fresh (za žene i muškarce)
  • Nova deo krema koja je posebno formulirana za osjetljivu kožu

Immortella prirodni dezodoransi pružaju optimalnu njeguju i efikasno štite vašu kožu, ne izazivaju iritacije i crvenilo. Pružaju osjećaj prirodne čistoće i omogućuju koži da slobodno diše. Dermatološki su testirani, ne sadrže parabene, sintetske mirise te ne ostavljaju tragove na odjeći.

Deo sprej dezodorans – NEUTRAL

Ovaj prirodni roll on dezodorans pruža pouzdanu zaštitu protiv neugodnih mirisa. Njegovi organski sastojci reguliraju proizvodnju znoja te ostavljaju čist i ugodan osjećaj na koži.

Bez mirisa je za sve one koji vole mirisati neutralno. Namijenjen je svim tipovima kože.

Dezodorans neutral Immortella u bijeloj polegnutoj bočici sa sprejem oko koje se nalaze cvijetovi lavande i rozi ubrus

Deo roll-on dezodorans FRESH

Prirodni roll on dezodorans osvježavajućeg je mirisa zahvaljujući eteričnim uljima eukaliptusa, limuna i kadulje. Osigurava cjelodnevnu zaštitu te je namijenjen svim tipovima kože.

Tri bočice zeleno bijele boje Deo roll-on FRESH dezodorans Immortella na stolu pored kojih se nalaze naočale za vid

Deo roll-on dezodorans FLORAL

Prekrasnog cvjetnog mirisa eteričnih ulja lavande i ylang ylang-a, ovaj prirodni roll on dezodorans pruža cjelodnevnu zaštitu cvjetnog mirisa. Dezodorans Floral namijenjen je svim tipovima kože.

Tri bočice roza bijele boje Deo roll-on FLORAL dezodorans Immortella

Deo roll-on dezodorans for MEN

Prirodni roll on dezodorans for men pruža cjelodnevnu zaštitu za muškarce s eteričnim uljima sandala i limuna. Namijenjen je svim tipovima kože.

Tri bočice svijetlo plave i bijele boje Deo roll-on FLORAL dezodorans Immortella

Deo krema – sensitive

Ova prirodna deo krema ima nježnu teksturu u koju ćete se zaljubiti na prvi dodir i neutralan miris koji odiše čistoćom. Prilagođena je i najosjetljivijim tipovima kože zahvaljujući hranjivim uljima koštice marelice i kokosa te maslacu sjemena manga i shea maslaca. Njena učinkovita formulacija omogućuje svježinu tijekom cijeloga dana, neutralizira mirise i ostavlja osjećaj suhoće te njeguje kožu pazuha. Nanesite malu količinu proizvoda na čistu i suhu kožu, najbolje nakon tuširanja. Pričekajte nekoliko minuta prije odijevanja kako bi se krema što bolje upila u kožu. Dolazi u staklenoj ambalaži, kremaste je teksture i lako se nanosi.

Deo krema Immortella u kutijici roze boje pored koje se nalaze dvije Deo kreme Immortella, jedna otvorena a druga zatvorena.

 

PRIRODNI SASTOJCI U IMMORTELLA DEZODORANSIMA

Umjesto štetnih konvencionalnih sastojaka, u našim dezodoransima koristimo prirodne sastojke poput aru praha, eteričnih ulja i aluma – sastojaka koji čine veliku razliku i imaju značajne prednosti.

Aru prah je ekstrahiran bijeli prah iz istoimene gomoljaste biljke iz Južne Amerike i Kine koji se koristi više od 5 000 godina za razne svrhe, od hrane, liječenja i kozmetike. Aru prah je iznimno blagotvoran za kožu. Njeguje ju, djeluje protuupalno i smiruje nadraženost bez da isušuje. U dezodoransima apsorbira vlažnost bez da zatvara pore i daje mek i svilenkast osjećaj na koži.

Eterična ulja imaju vrlo moćno i mnogostruko djelovanje na kožu. Ona su antibakterijska što znači da sprečavaju razvoj bakterija na koži koje se miješaju sa znojem i uzrokuju neugodan miris. Djeluju protuupalno, smanjuju iritacije i njeguju te ostavljaju iza sebe divan miris, bilo cvjetni, osvježavajući ili mošusni, ovisno o vrsti koja se koristi.

Alum – prirodna zamjena za aluminij

Iako sličnog naziva, ove dvije tvari nemaju ništa drugo zajedničko. Naime, alum ili potassium alum, poznatiji kao stipsa je prirodni kristal odnosno mineralna sol koja se koristi kao alternativa aluminijevom kloridu i klorohidratu, te je jedan od sastojaka naših dezodoransa.

Alum se odavno koristio na Dalekom i Bliskom Istoku kao dezodorans i adstringens. Upotrebljavao se u tradicionalnoj kineskoj medicini već stotinama godina zbog svojih snažnih antimikrobnih svojstava kao topikalni adstringens, antiseptik za rane, akne i tonik za stezanje pora. Danas se također koristi na posjekotinama nakon brijanja zbog svojih stiptičnih svojstava (zaustavlja krvarenje i zatvara pore).

Stipsa se nalazi u našim dezodoransima zbog svojih antibakterijskih svojstava koja pomažu u sprečavanju rasta štetnih bakterija na koži koje uzrokuju neugodan miris. To radi bez da začepi znojne žlijezde, što je sigurna i zdrava varijanta aluminiju.

Ključne razlike između stipse i aluminij-klorohidrata

Stipsa koju koristimo u našim dezodoransima javlja se prirodno u prirodi, dok je aluminijev klorohidrat sintetički proizveden proizvod. Aluminijev klorohidrat u antiperspirantima i dezodoransima se upija u tijelo i blokira pore ispod ruku kako bi se spriječilo znojenje.

Dezodorans koji sadrži stipsu djeluje tako da, kad se nanese, tvori poroznu barijeru koja sprečava razmnožavanje bakterija ispod pazuha koje uzrokuju neugodan miris.

Immortella dezodoransi ne zatvaraju znojne žlijezde što omogućuje prirodno znojenje, a pri tom divno mirišete.

 

KAKO IZABRATI IZMEĐU ROLL ON-A, SPREJA I KREME?

Dezodoransi u spreju iznimno su popularni i omiljeni. Jednostavni su za nanošenje, ravnomjerno se nanose na cijeli pazuh, osvježavaju i divno mirišu. Njihova prednost je što se mogu nanositi i na druge dijelove tijela koje želimo njegovati i zamirisati, i to u tren oka. Brzo se suše i pružaju dugotrajnu zaštitu.

Roll-on je također vrlo popularan tip dezodoransa. Brzo se i diskretno nanose u bilo kojoj situaciji. Zahvaljujući aplikatoru, vrlo su precizni jer ih nanosite točno na mjesto koje želite. Imaju dodatno hidratantno djelovanje jer sadrže vodu, zbog čega se i malo duže suše. Maleni su što ih čini vrlo praktičnim ako ste stalno u pokretu, volite putovati ili se bavite sportom. Samo ih ubacite u torbu i spremni ste.

Deo krema postiže sve veću popularnost. Nježno njeguje, a posebno je blagotvorna za one s osjetljivom kožom ili koji žele ekstra njegu za svoju kožu pazuha. Nanosi se prstima pa možemo točno odrediti koju količinu dezodoransa želimo nanijeti. Brzo se upija nudeći pouzdanu zaštitu i suhe pazuhe.

Neki preferiraju sprej, dok je drugima draži roll on. Koji ćemo tip dezodoransa i s kojim mirisom izabrati, na kraju ovisi o našim osobnim potrebama i preferencijama. No, ono što je za najvažnije je da nas dezodorans učinkovito štiti, a da u sebi ne sadrži štetne tvari za organizam. Priroda ima rješenje za sve.

Dezodorans Immortella u četri varijante u spreju i tri varijante dezodorans roll on, krema immortella, naočale za vid,prstenje i ruž za usne.

 

Posjetite nas i na Facebooku i Instagramu