Eterična ulja – za zdravlje uma i tijela

Etericna ulja

U skladu sa suvremenim ekološkim trendovima i nastojanjima čovjeka da se vrati prirodnijem načinu života, posljednjih 20-ak godina poraslo je zanimanje za aromaterapiju.

Kvalitetniji i mirniji san moguće je postići špricanjem nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastučnicu? Tegobe začepljenog nosa moguće je ublažiti udisanjem eteričnog ulja paprene metvice?  Djeluju li zaista eterična ulja, koje su njihove dobrobiti i kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

Što su eterična ulja?

Eterična ulja su visoko koncentrirani ekstrakti biljnog materijala – sjemenki, cvjetova, stabljika ili korijenja. Najčešće se dobivaju destilacijom biljnog materijala, a rjeđe i tiještenjem. Iz vrlo velikih količina biljnog materijala nastaje tek mala količina eteričnog ulja. Za dobivanje 1 kilograma eteričnog ulja ruže u prosjeku je potrebno preko 4 tone ružinih latica. Iako ih nazivamo uljima, eterična ulja nisu masna. Njihova struktura i konzistencija je vrlo različita od biljnih ulja na koja smo navikli. To su lipofilne molekule (što znače da vole masna otapala) niske molekulske mase koje se vrlo lako apsorbiraju kroz kožu, a zbog visoke hlapivosti već stoljećima se primjenjuju inhalacijom.

Što je aromaterapija?

Aromaterapija je dio fitoterapije koji koristi eterična ulja u svrhu očuvanja zdravlja, liječenja i prevencije bolesti. Moderna aromaterapija rođena je 1910. godine  kada je francuski kemičar i parfumer Gattefoss nakon eksplozije u svom laboratoriju uronio ruke u spremnik s eteričnim uljem lavande te je odmah osjetio olakšanje, a opekline su iznenađujuće brzo zacijelile.

Aromaterapija čovjeka promatra kao cjelovito biće – jedinstvo duha, uma i tijela. Svakom klijentu pristupa individualno te se uvijek uzima detaljna anamneza. Ispituje se stil života, prehrambene navike, emocije i strahovi te se na temelju toga odabiru eterična i bazna ulja koja će pomoći klijentu u rješavanju njegovih tegoba, te ubrzati oporavak. Aromaterapeuti njeguju holistički pristup te za svakog klijenta odabiru metode koje balansiraju psihu i tijelo klijenta. Cilj nije samo ublažavanje simptoma, već liječenje cijele osobe.

Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

Kako bi eterična ulja osim lijepog mirisa imala i terapijsko djelovanje, potrebno je da budu prirodna i kvalitetna. Eterična ulja često se patvore sintetskim spojevima, jeftinijim uljima sličnog mirisa ili se podvrgavaju nepotrebnim kemijskim postupcima. Mnogo je ulja sumnjive kvalitete na tržištu pa treba biti jako oprezan pri kupovini.

Kako onda prepoznati kvalitetno eterično ulje?

Na bočici, deklaraciji ili certifikatu moraju biti navedeni sljedeći podaci:

  • Latinski naziv roda i vrsta biljke – različite vrste istog roda imaju različito djelovanje, stoga je jako bitno da na eteričnom ulju bude naglašen ovaj podatak.
  • Dio biljke iz kojeg se dobiva eterično ulje – iz jedne biljke možemo dobiti više eteričnih ulja, ovisno o dijelu biljke koji ekstrahiramo.
  • Način dobivanja eteričnog ulja
  • Glavne kemijske sastavnice eteričnog ulja (kemotip) – eterično ulje određene biljke može imati nekoliko kemotipova različitog sastava i djelovanja. Ukoliko nije naglašeno o kojem kemotipu je riječ, Vi zapravo ne znate što kupujete.
  • Zemlja porijekla biljnog materijala iz kojeg se dobiva eterično ulje
  • Način uzgoja biljnog materijala
  • LOT broj
  • Rok trajanja
  • Oznake opasnosti – eterična ulja su prirodna, ali sadrže prirodne sastavnice koje spadaju pod opasne tvari. Eterična ulja koja nemaju te oznake nisu bolja ili sigurnija od ostalih, već nisu označena po zakonskim propisima.

Korisno za znati!

Eterična ulja se pakiraju u tamne bočice budući da kemijski spojevi u njima postaju nestabilni ukoliko su pohranjeni u plastičnoj ambalaži. Ukoliko je eterično ulje u plastičnoj ambalaži, velika je šansa da je to ulje lažno.

Već smo spomenuli da je za dobivanje jednog kilograma eteričnog ulja ruže potrebno oko 4 tone latica. Eterično ulje ruže koje se prodaje po niskoj cijeni sigurno ne može biti prirodno i kvalitetno!

Jednostavan trik za provjeru kvalitete – na papirnati ubrus kapnite koju kap eteričnog ulja, ako ostane masni trag onda nije riječ o čistom eteričnom ulju već je miješano s baznim uljem!

Djeluju li eterična ulja?

Obzirom da se na tržištu nalazi mnoštvo eteričnih ulja s raznim deklariranim djelovanjima, mogli bismo reći da imamo lijek za gotovo svaku tegobu. No, djeluju li eterična ulja doista?

Antibakterijsko djelovanje je svakako najznačajnije svojstvo eteričnih ulja. U zimskom vremenu veliko je olakšanje znati da uz pomoć eteričnih ulja ugodnog mirisa možemo smanjiti broj bakterija u zatvorenim prostorima.

Osim antibakterijskog, brojna eterična ulja pokazuju i antivirusno djelovanje što ih čini odličnom podrškom u prevenciji raznih virusnih infekcija i ublažavanju njihovih simptoma.

Eterična ulja pomažu u sprječavanju bolesti i pomažu pri oporavku od bolesti ili posljedica stresa. Prema znanstvenim istraživanjima, eterično ulje limuna pomaže u ublažavanju uznemirenosti kod pacijenata koji boluju od demencije.

Eterična ulja ne mogu zamijeniti lijekove ili standardnu medicinsku skrb, ali su sjajan dodatak konvencionalnim tretmanima u mnogim stanjima. Zahvaljujući svojim antivirusnim i antibakterijskim djelovanjima odlično su rješenje za prevenciju ili ublažavanje simptoma prehlade i gripe, a umirujuće djelovanje pojedinih eteričnih ulja zasigurno pomaže u očuvanju psihičkog zdravlja te pomaže pri oporavku od bolesti ili posljedica stresa.

Primjena eteričnih ulja

Eterična ulja primjenjuju se za razna stanja kao što su upale, infekcije, ozljede te druga medicinska stanja na koži. Osim inhaliranjem ili rapršivanjem u difuzoru, često se koriste i u obliku masti, krema, gelova i uljnih mješavina. U nastavku ćemo proći neka od eteričnih ulja i njihovu primjenu.

Eterično ulje eukaliptusa (Eucalyptus Radiata) ima snažno antivirusno djelovanje te pomaže u rasterećenju dišnih puteva tijekom prehlade ili gripe. Često se koristi u inhalatorima, vodicama za ispiranje usta te kao repelent.

Eterično ulje geranija (Pelargonium Graveolens) primjenjuje se kod gljivičnih oboljenja. U narodnoj medicini geranijem su liječena stanja kao što su: kožni problemi, dizenterija, hemoroidi, upale i obilne menstruacije. Primjenjuje se kod akni, proširenih kapilara, sitnih rana i krvarenja, seboroičnog dermatitisa te za njegu kože s borama.

Eterično ulje lavande (Lavandula Angustifolia) koristi se kao antiseptik u slučaju manjih porezotina i opekotina. Djeluje antidepresivno, otklanja glavobolje i bistri um. Par kapi eteričnog ulja lavande dodanih u kremu ili ulje odlično umiruje kožu nakon cjelodnevnog izlaganja suncu, dok par kapi eteričnog ulja lavande na jastuku omogućuje miran i kvalitetan san.

Eterično ulje limuna (Citrus Lemon) koristi se za opuštanje i podizanje raspoloženja, te za ublažavanje simptoma stresa i depresije. Zbog blagog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja pomaže u prevenciji prehlade i gripe.

Eterično ulje čajevca (Melaleuca Alternifolia) ima snažno djelovanje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa. Pomaže u jačanju imunološkog sustava te je pogodan za kožu sklonu aknama. Zahvaljujući antibakterijskom i antivirusnom djelovanju ublažava simptome prehlade i gripe.

Eterično ulje kadulje (Salvia Officinalis) dobro je sredstvo protiv depresije. Pomaže kod menstrualnih tegoba, prekomjernog znojenja, napuhivanja u crijevima te uravnotežuje krvni tlak. Djelotvorno je protiv migrena, opadanja kose i prhuti te pomaže kod uboda insekata. U aromaterapiji se pretežno koristi kod disbalansa ženskih spolnih hormona.

Eterično ulje ravensare (Cinnamomum Camphora ct. Cineol) je vrlo blago i sigurno višenamjensko ulje te jedno od najpotentnijih antivirusnih eteričnih ulja. Koristi se kao prevencija za vrijeme gripe, te za osvježavanje zraka.

Eterično ulje ružmarina 1,8 cineol (Rosmarinus Officinalis) potiče rast kose te joj daje zdrav izgled i sjaj. Normalizira prekomjernu proizvodnju sebuma te pomaže kod peruti i seboreje. Ima umjereno antivirusno djelovanje, jača imunitet, potiče cirkulaciju te doprinosi smanjenju celulita.

Eterično ulje paprene metvice (Mentha Piperita) djeluje kao snažni analgetik te pomaže kod migrena, glavobolja, mučnina i bolnih mjesečnica. Ima umjereno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te otklanja osjećaj nadutosti, mučnine i boli u želucu.

Eterično ulje tamjana (Boswelia Carterii) djeluje izrazito meditativno, stoga se i danas upotrebljava u crkvama i hramovima. Ima umirujuće djelovanje te pomaže u smanjenju napetosti i stresa.

Eterično ulje slatke naranče (Citrus Aurantim Dulcis) posjeduje sedativno i umirujuće djelovanje te pomaže kod anksioznosti, nervoze i osjećaja nemira. Zbog svog revitalizirajućeg djelovanja na kožu i ugodnog mirisa često se koristi u kozmetici.

Etericno uljeEterično ulje smilja (Helichrysum Italicum) poznato je po svom protuupalnom, zacjeljujućem te djelovanju protiv modrica. U narodnoj medicini koristilo se za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. Posebno je poznato po svom anti-age djelovanju.

Kako ih koristiti a kako ne (direktno)

Eterična ulja najčešće se koriste inhalacijski ili dermalno. Oralna upotreba nije preporučljiva bez prethodne konzultacije s liječnikom ili aromaterapeutom budući da nisu sva eterična ulja namijenjena takvoj vrsti primjene!

Dermalna primjena eteričnih ulja pruža terapijske koristi apsorpcijom eteričnih ulja kroz kožu. Zbog visoke lipofilnosti veoma brzo ulaze u organizam, stoga ih je potrebno razrijediti u baznom ulju kao što su bademovo, maslinovo ili ulje jojobe. Aromaterapeutske masaže potiču mentalno i fizičko opuštanje što vodi smanjenju stresa, krvnog tlaka i poboljšavanju cirkulacije i općeg zdravlja. Raspršite eterična ulja u baznom ulju i dobivenu mješavinu nanesite na kožu, s posebnim naglaskom na bolne i napete mišiće. Primijetit ćete kako u vrlo kratkom vremenu nastupa olakšanje. Također, možete dodati eterično ulje u svoj omiljeni proizvod kao što je tonik, serum ili gel za mišiće.

Inhalacijska primjena eteričnih ulja pomaže prvenstveno kod respiratornih problema, prehlade, gripe i upale sinusa te se preporuča i kod osjećaja tjeskobe, depresije, PMS-a, za opuštanje i bolje spavanje. Najjednostavnija metoda inhalacije je direktno udisanje eteričnog ulja iz bočice. Preporučuje se duboko udahnuti nekoliko puta, ali pažljivo tako da nerazrijeđeno ulje ne dođe u kontakt s kožom. Za parnu metodu potreban je lonac vrele vode i ručnik. Stavite ručnik preko glave i zdjele, zatim zatvorite oči i duboko udišite paru nekoliko puta. Inhalacija eteričnih ulja odvija se i uz pomoć difuzora, o kojima će biti riječi kasnije.

Eterična ulja ne smiju se primjenjivati direktno na kožu, moraju biti razrijeđena u baznom ulju kako ne bi došlo do iritacije kože! Nisu pogodna za korištenje u blizini osjetljivih područja kao što su oči, uši i usta te na slomljenoj, upaljenoj ili iritiranoj koži. Djeca mlađa od 12 godina, trudnice, dojilje i osobe s kroničnim bolestima trebaju se konzultirati s liječnikom prije korištenja eteričnih ulja.

Kako biste bili sigurni da vam eterično ulje neće uzrokovati iritacije, možete napraviti patch test – kapnite malu količinu razrijeđenog ulja na zglob ili iza uha i pričekajte 24 h da vidite hoće li doći do reakcije.

Zdravlje uma i tijela

Psihičko stanje – emocije, raspoloženja, ponašanja te socijalni, radni i ekonomski status imaju veliki utjecaj na zdravlje. Ljudski organizam nije zbroj pojedinih dijelova, već složen i međusobno umrežen sustav. Drugim riječima, kada se pojavi problem ili disbalans u jednom organu, cijeli organizam osjeća posljedice.

Svake godine sve više lijekova izlazi na tržište, a istovremeno ljudi postaju sve bolesniji. Ubrzanim načinom života stres je postao naša svakodnevnica. Kako bismo održali zdravlje našeg organizma, potrebno je raditi i na zdravlju našeg uma. Već je Hipokrat vjerovao da najprije treba liječiti dušu, a tek onda tijelo. Aromaterapija je jedan od vrlo uspješnih načina opuštanja i dovođenja duha i tijela u ravnotežu s kojim ćemo zasigurno poboljšati psihičko, a samim time i fizičko stanje našeg tijela.

Primjena u difuzorima

Difuzori su uređaji namijenjeni raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Ovi praktični uređaji zdravija su i dugovječnija alternativa sintetskim osvježivačima zraka, a dodatan bonus je što sami birate miris eteričnog ulja.

Difuzori ne zagrijavaju eterična ulja do temperature isparavanja već ih hladna  i nepromijenjena raspršuju u prostor čime se u zraku nalaze prisutne sve komponente eteričnog ulja. Na tržištu postoji nekoliko tipova difuzora, od kojih su najpopularnija i terapeutski najvrjednija dva tipa koja ćemo detaljnije objasniti u nastavku.

Klasični difuzori ili nebulizatori rade na principu raspuhivanja eteričnog ulja. U spremnik se ulije nekoliko mililitara eteričnog ulja te se difuzor uključi. Njihova prednost je što brže ispune prostor eteričnim uljima u odnosu na ultrazvučne difuzore, stoga su pogodniji za veće prostore i efikasniji kod direktne inhalacije. Njihova prednost je istovremeno i njihov najveći nedostatak – troše više eteričnih ulja od ultrazvučnih difuzora. Potencijalni nedostatak ovih difuzora je i materijal, uglavnom su napravljeni od stakla pa su skloni razbijanju, a zamjenski dijelovi su često skupi i nedostupni. Također su i nešto glasniji od ultrazvučnih difuzora.

Kod ultrazvučnih difuzora eterična ulja se miješaju s vodom ili hidrolatom, što je izvrsna opcija kada govorimo o dišnim tegobama beba. Rade na jednostavnom principu – ultrazvučnim vibracijama razbijaju vodu i eterična ulja u sitne čestice i raspršuju ih u obliku maglice. Oni mogu raditi satima, no postižu manju koncentraciju eteričnih ulja u zraku od klasičnog tipa, što je ujedno i prednost jer ih možete bez brige ostaviti da rade cijelu noć te ujutro ponovno dodati nekoliko kapi eteričnog ulja kako bi osvježili prostor.

Kvalitetan difuzor dobra je investicija, koja će na duge staze uštedjeti novac na kupovini osvježivača i mirisa za prostor, a s druge strane pridonosi vašem zdravlju i psihičkom blagostanju.

1 thought on “Eterična ulja – za zdravlje uma i tijela

  1. Nikada dovoljno informacija o blagodati eteričnih ulja, hvala vam…. sigurno ću naći nešto za sebe.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

5 × 2 =