Mikrobiom kože

Mikrobiom kože

Medijski natpisi neprestano nas podsjećaju na važnost njegovane i zdrave kože, te svi težimo tome. No njega kože ne obuhvaća samo pravilnu rutinu i proizvode, već je potrebno obratiti pažnju na samu kožu i njen sastav.

Znate li da mikrobiom kože igra veliku ulogu u samom zdravlju i izgledu kože? U nastavku ćemo detaljnije opisati što je to mikrobiom, koju ulogu igra te kako možemo osigurati njegovu ravnotežu.

Što je mikrobiom?

Površina naše kože prekrivena je mikroorganizmima čija je uloga u zdravlju kože neprocjenjiva. Naš mikrobiom čine svi mikrobi koji žive u tijelu i na njemu, a sastoji se od bakterija, virusa i gljivica. MikrobiomMikrobiom premašuje čak i broj vlastitih stanica – mikrobnih gena ima daleko više nego ljudskih gena. Osim na površini, mikroorganizmi se nalaze i u dubljim slojevima kože, a hrane se iz sastavnica loja, znoja i rožnatih stanica kože. Obzirom da se mikrobiom sastoji od živih organizama, njegovu strukturu je lako narušiti.

Zajednice bakterija na našoj koži pomažu na mnogo načina – sprječavaju razvoj potencijalno opasnih mikroorganizama, podižu imunitet te održavaju kožnu barijeru funkcionalnom. Kako bi mogao obavljati sve te zadaće, mikrobiom mora biti uravnotežen i raznolik kako ne bi došlo do dominacije patogenih bakterija. Što je mikrobiom raznolikiji, koža je zdravija.

Korištenje pomno odabrane skin care rutine pomoći će balansiranju mikrobioma. Sastojci koji su važni su probiotici, prebiotici te antioksidansi. Probiotici i prebiotici potiču rast i razvoj „dobrih“ mikroorganizama, dok nas antioksidansi štite od slobodnih radikala.

Što uzrokuje neravnotežu mikrobioma?

Vanjski faktori poput vode, lužnatih i antimikrobnih sapuna negativno utječu na mikrobiom kože – pH kože raste, ona gubi lipidni sloj i postaje suha što dodatno doprinosi rastu broja loših bakterija.

Današnji način života koji uključuje prečesto pranje i dezinfekciju ruku, proizvodi koje koristimo te smanjeni boravak u prirodi doveli su nas do super higijenske atmosfere kojom osim loših mikroorganizama, s kože ispiremo i njezin prirodni lipidni sloj te je na taj način dodatno isušujemo.

Ugroženi mikrobiom znači slabija kožna barijera – koža postaje sklonija upalama, crvenilu i ljuštenju. Zdrava kožna barijera zadržava vlagu, a sprječava ulazak patogenima i iritansima. Kad jedan soj loših mikroorganizama krene u širenje, dolazi do disbioze, odnosno neravnoteže – stanja slabe raznolikosti mikrobioma. Može se očitovati i kao osjetljiva koža te može ubrzati znakove starenja kože – gubitak elastičnosti, neujednačen ton, bore.

Kako poboljšati ravnotežu mikrobioma?

 

Poboljšanje i održavanje ravnoteže mikrobioma je iznimno važno za zdravlje kože. Potrebno jePink oat maska koristiti blage proizvode s prirodnim sastojcima – ukoliko više pazimo na mikrobiom, poboljšat ćemo zdravlje kože na izvoru. Mnogi problemi mogu biti izazvani upravo proizvodima koje koristimo. Osim već spomenutih probiotika, prebiotika i antioksidansa, ako je kožna barijera ugrožena, potrebno je fokusirati se na sastojke kao što su aloe vera, jojoba, shea maslac i skvalan. Pink oat maska sadrži zobeni ekstrakt obogaćen probioticima, prebioticima i prirodnom AHA kiselinom koja potiče obnavljanje stanica i pomaže u uravnoteženju mikrobioma. Preporučamo korištenje maske nekoliko puta tjedno.

Hidratacija – zdrava koža je hidrirana, a dehidratacija negativno utječe na ravnotežu mikrobioma. Pijte puno vode tokom dana, te pri ruci uvijek imajte Tonik za lice za instant osvježenje.

 

Hidratantna krema za lice sadrži ekstrakt crvene alge koji potpomaže regeneraciju i elastičnost kože poticanjem sinteze kolagena, dok ju argan, jojoba i noćurak dubinski hrane i njeguju.Hidratacija kože

Ne pretjerujte s čišćenjem – pretjerano čišćenje kože može biti jednako loše kao i ne čišćenje lica. Prečesto korištenje dezinfekcijskih sredstava, gelova za tuširanje i sapuna koji sadrže grube sastojke može oštetiti mikrobiom i isprati prirodna ulja i dobre bakterije s vaše kože. Koristite prirodna ulja i hranjive čistače s prirodnim sastojcima ujutro i navečer. Nježno čišćenje održava prirodnu pH ravnotežu kože i podržava optimalno okruženje za zdrav mikrobiom kože. Preporučamo korištenje Clay scrub & mask tretmana koji koži pruža blagu eksfolijaciju, dubinski čisti i obnavlja. Ulja jojobe i marelice njeguju, a smilje djeluje na znakove starenja kože.

Izađite na otvoreno – prošetajte prirodom, uživajte u opuštajućoj šetnji ili se bavite nekom aktivnošću na otvorenom. Osim što ćete se osjećati bolje, povećat ćete i raznolikost mikrobioma, čime će i vaša koža biti sjajnija.

Prilikom uvođenja probiotske njege za lice potrebno je izbjegavati agresivne sastojke i trljanje kože. Proizvode je poželjno držati na hladnom mjestu, te je također poželjno obratiti pozornost na prehranu – unositi vlaknima bogate namirnice. Osim toga, ograničavanje upotrebe antibiotika je također važno budući da oni brišu dobre bakterije u tijelu.

Poslušajte naše savjete, počnite njegovati kožu iznutra prema vani te uživajte u procesu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

14 − 12 =