Eterična ulja i mirisne note života koje daju

Eterično ulje Immortella

Zamislite opuštanje nakon užurbanog radnog dan. San u koji s lakoćom tonete. Brzo rješavanje migrene i zubobolje. Osvježenje cijelog organizma tijekom ljetnih vrućina ili dezinficirani zrak koji vam pomaže riješiti se simptoma gripe ili alergija. S druge strane mentalni boost umjesto onog kofeinskog koji vam stoji na usluzi za postizanje bolje usredotočenosti i produktivnosti ili lakšeg razbuđivanja…možemo nabrajati unedogled. Ono što daje sve ove nabrojane dobrobiti te istovremeno djeluje na tijelo, um i duh možemo sažeti u dvije magične riječi – eterična ulja.

Eterična ulja i aromaterapija

Ukupno 250 vrsta eteričnih ulja danas se koriste u aromaterapiji. Mogli bismo reći kako je lavanda slučajna začetnica ove discipline. Godine 1920. je francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse zbog zadobivanja opekotina na ruci u laboratoriju nanio lavandino ulje na bolno mjesto, prvo što mu se našlo pri ruci. Rana je brzo zacijelila te nije bio vidljiv nikakav ožiljak. Lavanda je ujedno uz čajevac jedino eterično ulje koje se može nanositi direktno na kožu, u manjoj količini. Ostala eterična ulja moraju se miješati s baznim poput kokosovog, maslinovog, bademovog ili sezamovog (za masaže) te uljem jojobe i avokada (za parfeme).

Za eterična ulja smatra se da su esencija ili duša biljke, a dobivaju se postupcima destilacije ili hladnog prešanja te imaju velika terapeutska djelovanja na naše raspoloženje, zdravlje i imunitet. Kako i ne bi kada je za jednu litru lavandina eteričnog ulja potrebno oko 150 kilograma lavandinih cvjetova. Za limun oko 3000 limunovih plodova. Za eterično ulje smilja 4 tone svježih cvjetova te za ružino 5 tona latica. Ovi posljednji, uz kamilicu i matičnjak, su ujedno jedna od skupljih eteričnih ulja.

Mirisne note eteričnih ulja

Mirisi eteričnih ulja dijele se na zemljane, cvjetne, voćne, biljne, začinske i drvenaste mirise. Njihove mirisne note dijele se na gornje, srednje i donje. Gornje mirisne note daju prvi utisak mirisa, brzo isparavaju, djeluju na području glave (protiv glavobolje, prehlade, za bolju koncentraciju). Tu spada eterično ulje limuna, naranče, eukaliptusa, bergamota, bosiljka i rimske kamilice. Srednje note su te koje određuju miris, djeluju na srednji dio tijela (na probavu, probleme sa želucem, na pluća i bronhe). Tu spadaju neka mediteranska ulja: ružmarin, kadulja, lavanda, čajevac te sva cvjetna: ruža, geranij, jasmin i ylang-ylang. Donje note najdulje traju, fiksiraju gornje i srednje note, djeluju na donji dio tijela (protiv bolova u leđima, upale mjehura, na reproduktivne organe). Tu spadaju pretežito mirisi dobiveni iz drveća ili kore: bor, jela, mira, borovica, čempres, cedar, cimet, papar, klinčić i patchouli.

Eterična ulja Immortella u malim bočicama. Šest malih bočica na tanjuru i okolo cvjetovi lavande

Načini uporaba eteričnih ulja

Mogli bismo stoga s pravom reći kako se mirisne note, koje daju najbolja eterična ulja, prožimaju u svim područjima života.
Koristiti ih možete u masažama, kupkama, oblozima ili kompresama, kozmetičkim preparatima, u sauni, za ispiranje usne šupljine i grla, kao repelente ili dezinfekcijske raspršivače (smjesa vode, alkohola i eteričnog ulja). Njihova je najrasprostranjenija uporaba kod direktne inhalacije ili indirektne – u aroma lampama i difuzorima. Razlika u ova dva načina je što se kod aroma lampe zagrijava smjesa vode i eteričnih ulja pri čemu se gube neka ljekovita svojstva. Difuzori  ih raspršuju hladne u prostor, pa su učinkovitijeg djelovanja.

U njih možete staviti kombinacije eteričnih ulja, ovisno o namjeri koju želite postići:

  • za sprečavanje virusnih i bakterijskih infekcija su ravensara i čajevac. Dodate li mješavini eukaliptus povoljno će djelovati na tegobe dišnog sustava. Pomiješate li sve s grejpom ili limunom dobit ćete antivirusnu mješavinu za osvježenje i dezinfekciju zraka, pogotovo u kuhinji.
  • za bolju koncentraciju i rad savršen izbor su eterično ulje mente, limunske trave, kadulje ili ružmarin (koji smanjuje i razinu kortizola u tijelu).
  • ublažavanju stresa i nervoze pomoći će lavanda, naranča, petitgrain, rimska kamilica i ylang-ylang.
  • hlađenje tijekom ljetnih vrućina postići ćete kombinacijom metvice, limuna i kamfora.

Kod primjene eteričnih ulja u kozmetičke svrhe, potrebno je samo pripaziti na fototoksičnost pojedinih jer u kombinaciji s UV zrakama izazivaju mrlje na koži. U tu skupinu spadaju sva citrusna ulja: grejp, limun, bergamot, gorka naranča, ali ne slatka, dok smilje ujednačava pigmentaciju kože.

Eterično ulje Immortella i ljudska ruka koja ga drži i kapi u difuzor eteričnih ulja ko se nalazi na bijelom stolu