Održiva kozmetika – budućnost beauty industrije

Održiva kozmetika

Održivost je izraz koji danas često čujemo u  svim područjima pa tako i  u beauty svijetu. Navikli smo da kozmetički brendovi, mainstream i indie, hvale održivost svojih proizvoda uvođenjem prirodnih sastojaka, prenamjenom sirovina ili pak korištenjem biorazgradive ambalaže.

Osim održivosti svakodnevno čujemo i za „slične“ izraze povezane s kozmetikom: prirodno, green, clean, organsko, eco-friendly.

Postavlja se pitanje znamo li razliku između navedenih pojmova?

 

Znaju li sami brendovi doista na što se obvezuju kada koriste ove izraze?

Svi navedeni izrazi upućuju na svijest, kao i na ekološku i društvenu odgovornost (iako većina nije strogo zakonski definirana i certificirana) pa se tehnički mogu koristiti naizmjenično. Ipak, postoje male razlike u značenju koje je važno definirati.

Green- “zeleno” se često koristi u govoru za primjenu na gotovo sve što je povezano s dobrobiti okoliša, od energenata i načina kretanja do arhitekture i mode.

Clean podrazumijeva sastojke – prirodne ili sintetske – koji nisu štetni za naše zdravlje.

Organsko, eko i bio su sinonimi, a znači da nešto ne šteti planetu. Organsko je zakonski definiran izraz koji se koristi za certifikaciju hrane, kozmetičkih proizvoda i drugih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih bez sintetičkih kemikalija koje su štetne za okoliš i ljude. Stoga ovaj izraz koristimo samo ako govorimo o certificiranim organskim sastojcima ili proizvodima.

Za eco-friendly ne postoji točna definicija, ali je opće prihvaćeno da se odnosi na proizvode i aktivnosti koji ne štete okolišu ili mu minimalno štete. Na primjer može značiti da se koristi proizvodni proces koji je manje štetan za okoliš (smanjena upotreba fosilnih goriva) a rezultat je ekološki prihvatljiviji proizvod (iako dugoročno gledano taj proces zapravo šteti okolišu).

Prirodno znači dobiveno iz biljnih, životinjskih ili mineralnih izvora. Prirodni sastojci najčešće prolaze kroz neku obradu kako bi bili prikladni za sigurnu uporabu u kozmetičkim formulacijama. Ne postoji jedinstvena, prihvaćena industrijska definicija prirodnog te se izraz često koristi na pogrešan način zbog marketinga samog proizvoda.

Održivo znači da će radnja ili proizvod imati pozitivne koristi za okoliš, gospodarstvo i/ili društvo te ne smije izravno štetiti okolišu, gospodarstvu ili društvu (kao što je onečišćenje).

 

Prirodna kozmetika i održivost – više od trenda

Zadnjih nekoliko godina prošli smo kroz razne krize, a održivost našeg planeta nam se svima uvukla u svijest. Industrija ljepote jedna je od najneodrživijih industrija na svijetu, a sam koncept održive prakse je prilično kompleksan s obzirom na veliku upotrebu prirodnih resursa i stvaranje otpada.

Kao osnivačica branda prirodne kozmetike želim naglasiti da prirodno i održivo za mene nije samo trend već predstavlja želju i volju za boljim i zdravijim životom.

Prirodna kozmetika i održivost ne podrazumijevaju jedno drugo, ali idu ruku pod ruku. U Immortelli praksu održivosti nastojimo provoditi u svim područjima- od proizvodnje do konačnog proizvoda.

4 ključne stavke održivosti kojima se vodimo u Immortelli:

  1. Svježa i ručna proizvodnjaHydrating toner

Već kod samog procesa proizvodnje težimo održivosti – koristimo obnovljive izvore energije, a sama proizvodnja se odvija ručno i u malim saržama što podrazumijeva smanjenu upotrebu energenata. Osim toga, naša kozmetika je svježa – ne radimo velike zalihe proizvoda, već proizvodimo prema potražnji i na taj način pazimo na očuvanje okoliša.

  1. Sastojci koji dolaze iz prirode

Prednost prirodne kozmetike je u sastojcima koji dolaze iz prirode i prolaze minimalne procese obrade koji su nužni za primjenu u proizvodnji. Samim time sastojci su biorazgradivi i sigurni za okoliš.

Ovdje bih naglasila naše emulgatore koji su dobiveni iz prirodnih izvora, a svojim sastavom i strukturom su jako slični našoj koži te su pogodni i za osjetljive tipove kože kao i biljna ulja koja prolaze minimalne procese obrade.

Također, u našoj proizvodnji koristimo nusproizvode:  cvjetnu vodicu smilja i koštice marelice. Umjesto da su postali otpad, iskoristili smo njihove prednosti te ih prenamijenili kako bi konačan proizvod učinili kvalitetnijim.

Osim navedenog, težimo jednostavnijim formulacijama, bez nepotrebnih sastojaka. Fokus je na kvalitetnim sastojcima i provjerenim koncentracijama koji su prikladni i za najosjetljivije tipove kože.

  1. Pakiranje

Volim dizajn naših proizvoda – čist, jednostavan i profinjen! Smatram da on prvi ukazuje kupcu da se radi o prirodnom bandu, visoke kvalitete s jednostavnim i učinkovitim formulacijama.

Kod samog pakiranja proizvoda naglasak je na manje plastike te korištenje ambalaže koja se može prenamijeniti. U ovom segmentu možemo još mnogo napraviti a moj cilj su refilli i punionice.

  1. Skinimalizam

Smatramo da je manje zapravo više, te kupac ne treba petnaest proizvoda u svojoj dnevnoj beauty rutini. Komunikacijom prema kupcu potičemo na korištenje manjeg broja kvalitetnih proizvoda. Na taj način činimo dobro našoj koži ali i okolišu jer stvaramo manje otpada.

Naš popis nije konačan, te ćemo se i dalje truditi i tražiti načine kako brand Immortella učiniti još održivijim.

Održivost je naša budućnost te je nužno ovu filozofiju implementirati i u vlastiti život kako bismo živjeli u skladu s prirodom.

Prirodna kozmetika

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

20 − šest =