Snaga biljaka u službi ljepote

Immortella

Koncept ljepote i kozmetike je drevan koliko i čovječanstvo i civilizacija. Biljne formulacije uvijek su privlačile značajnu pažnju zbog svoje dobre aktivnosti, te razmjerno malih ili nikakvih nuspojava. Danas eterična ulja, čudesne mirisne frakcije, koristimo u razne svrhe od terapeutske svrhe, korištenje u kozmetičkim proizvodima, parfemima, proizvodima za osvježenje zraka, proizvodima za čišćenje, u proizvodnji hrane.

Devedesetih godina prošlog stoljeća zbog zabrane korištenja nekih antibiotika i povećanja javnog trenda korištenja prirodnih proizvoda dolazi do ponovne pojave biljnih formulacija kao alternativnih zamjena.

Samim time i prirodna kozmetika i proizvodi za osobnu njegu doživljavaju procvat, zbog iznimne potražnje kupaca za učinkovitim prirodnim sastojcima. Kupci postaju svjesniji sastojaka koje stavljaju na svoju kožu, stoga i njihovi zahtjevi od krema i seruma postaju veći. Žele učinkovite rezultate iz prirodnih izvora na vlastitoj koži.

Biljna ulja

Potražnja za proizvodima prirodnog i organskog podrijetla i danas neprestano raste što znači da su kupci zainteresirani za ovaj segment industrije. U današnje vrijeme kada smo izloženi velikom broju alergija, ekcema, kožnih bolesti, ona postaje stil života.

Tehnologija je odradila svoj posao omogućivši proizvodnju visokokvalitetnih prirodnih sastojaka bez ugrožavanja biljnog svijeta ili lošeg utjecaja na okoliš, a kemičari neprestano rade na razvoju novih visoko učinkovitih prirodnih sastojaka, alternativnih rješenja za sintetske sastojke.

Ključ formuliranja učinkovitih prirodnih proizvoda je dobra dostupnost kvalitetnih sastojaka, a rastom zelene industrije raste i broj proizvođača sirovina biljnog porijekla.

Najzastupljeniji sastojci u proizvodnji prirodne kozmetike su: biljni ekstrakti, eterična ulja, te biljna ulja i maslaci.

Biljni ekstrakti godinama predstavljaju neiscrpan izvor čudotvornih svojstava za farmaceutsku, prehrambenu i kozmetičku industriju. Smisao ekstrakcije je koncentiranje korisnih tvari iz biljke, te razdvajanje od onih dijelova koji su manje bitni ili štetni.

Biljni ekstrakti se mogu definirati kao sastojci dobiveni različitim postupcima ekstrakcije iz svježeg ili sušenog bilja, ili dijelova biljaka kao što su: lišće, cvjetovi, sjemenke, korijen i kora.

Neki od oblika biljnih ekstrakata su macerati, tinkture, infuzije. Najčešći primjer biljnog ekstrakta s kojim se susrećemo je  priprema čaja, gdje sastojci koji se tope u vodi prelaze u čaj, a ostatak materijala cijedimo i uklanjamo.

Biljni ekstrakti se dodaju kozmetičkim preparatima iz više razloga. Neki do njih su antioksidativna svojstva biljaka i protuupalna svojstva. Blokiraju upalna stanja kože koja nastaju tijekom starenja kože i prema tome korisni su u usporavanju starenja kože.

Eterična ulja imaju poseban status među biljnim ekstraktima zbog svog mirisa, djelovanja i cijene koju dostižu. Iz velike količine biljnog materijala nastaje tek mala količina eteričnog ulja. Ponekad je za litru eteričnog ulja potrebno oko sto kilograma biljnog materijala, a ponekad nekoliko tona. Naše najpopularnije eterično ulje je ulje od smilja koje možete pronaći u našem webshopu.

Eterična ulja su prirodna mirisna ljekovita ulja koja se izdvajaju iz skoro svakog dijela biljaka. Njihova osnovna osobina je da su to hlapive i tekuće aromatične komponente.

Eterična ulja nisu ulja u pravom smislu. S uljima dijele slabu topivost u vodi. Zato se dobro otapaju u biljnim uljima, maslacima i voskovima. Većina eteričnih ulja se dobiva destilacijom vodenom parom, zatim tiještenjem usplođa ploda (npr. citrusi) ili pak direktnim zagrijavanjem biljnog materijala bez destilacije vodenom parom.

U kozmetičke svrhe se koriste kao mirisni, te sve češće kao aktivni sastojci.

Biljna ulja i maslaci pripadaju velikoj skupini spojeva koju nazivamo lipidi. Najčešće se dobivaju iz sjemenki ili ploda biljke. Većina biljnih ulja su tekuća na sobnoj temperaturi, ali postoje i ona koja su kruta pa ih nazivamo maslacima.

Odavno su poznata njegujuća djelovanja biljnih ulja i maslaca na kožu, a tome je značajno doprinio trend prirodne kozmetike. Zbog svog lipidnog sastava često se koriste kao bazni sastojci za njegu, hidrataciju i obnavljanje kože. Osim toga, služe i kao nositelji eteričnih ulja i biljnih estrakata.

Za kozmetičke svrhe najbolja su hladno prešana i nerafinirana biljna ulja i maslaci, kako bi zadržali sve svoje vrijedne sastojke.

Immortella